Een rookvrije omgeving zorgt ervoor dat 11.000 minder kinderen met een infectie in de longen in het ziekenhuis belanden. Dat blijkt uit onderzoek dat kinderarts Jasper Been van het Maastricht UMC+ deed in Engeland. In Engeland gelden strengere regels dan in Nederland. Dat heeft duidelijk positief effect op kinderlongen.
Kinderlongen zijn extra gevoelig voor tabaksrook. Been ontving van het Longfonds een persoonsgebonden subsidie voor de komende drie jaar om het effect van de maatregelen die in Nederland zijn genomen te bestuderen.
Veel longziektes bij kinderen zijn te voorkomen door ervoor te zorgen dat ze geen sigarettenrook meer inademen. Maatregelen tegen roken zijn een uitstekend middel om kinderlongen te beschermen. In totaal bekeek Been meer dan 1,5 miljoen ziekenhuisopnames van kinderen voor een infectie aan de longen tussen 2001 en 2012. Na invoering van de rookvrij wetgeving in Engeland in 2007 bleek het aantal opnames direct af te nemen met 3,5 procent. De jaren erna daalde het aantal opnames met nog eens 0,5 procent per jaar. “Dat lijkt misschien weinig”, zegt Been. “Maar in absolute aantallen heb je het over 11.000 kinderen. Niet meer ongewild mee hoeven roken levert dus een direct aantoonbare gezondheidswinst op en daarnaast ook nog een verlaging van de zorgkosten.”
Hoe zit het in Nederland?
In vrijwel alle Europese landen geldt een rookverbod voor publieke ruimtes en werkplekken. Toch zijn er onderlinge verschillen in hoe ver de maatregelen gaan. Waar de Britse regels streng zijn, is in Nederland in het verleden discussie ontstaan over het rookbeleid in de horeca. Om het effect van de Nederlandse anti-rookwetgeving te toetsen heeft Been van het Longfonds onlangs een persoonsgebonden subsidie van ongeveer twee ton ontvangen.
Daarmee kan hij de komende drie jaar zijn onderzoek voortzetten. Been: “Dat rookvrije ruimtes de volksgezondheid ten goede komen, is een feit. Studies die dat bevestigen, leveren eens te meer het bewijs dat het belangrijk is om goede rookvrije wetgeving te hebben en te handhaven.”
De resultaten van het onderzoek zijn vrijdag 29 mei gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Respiratory Journal.
Bron: Longfonds