Nieuwsbrief CASPIR | november 2017
Stoppen met biologische ijking
Jarenlang hebben we bij de CASPIR-cursus de aanbeveling gedaan om - bij gebrek aan een ijkspuit - in ieder geval een biologische ijking uit te voeren. Inmiddels is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat dit niet zinvol is. De parameters (volumina en flow) waarop geijkt wordt, kunnen in de tijd bij één persoon dusdanig variëren dat het niet betrouwbaar genoeg is om hier de spirometer mee te ijken. (1)
Daarom luidt het advies voortaan om de biologische ijking achterwege te laten en alleen nog te ijken met behulp van een 3L-ijkspuit op iedere dag dat je de spirometer gaat gebruiken. Deze spuit wordt bij de Welch Allyn spirometer gratis geleverd, bij Carefusion moet de spuit apart aangeschaft worden. Na aanschaf blijft de spuit jarenlang bruikbaar (als er geen gekke dingen mee gebeuren).
Voor een demonstratie van ijken / kalibreren met de ijkspuit zie:
(1) Swanney MP. Stanton JD. Spirometry biological controls: The scientist who cried wolf. ERJ 2016 48: PA286; DOI: 10.1183/13993003.congress
Eén longfunctieonderzoek maakt nog geen diagnose!
Huisartsen stellen de diagnose COPD vaak op basis van één enkele FEV1/FVC-bepaling. Onderzoek aan het Radboudumc heeft echter uitgewezen dat de FEV1/FVC veranderlijk kan zijn in de tijd en dat 22% van de mensen met een obstructie deze één jaar later niet meer bleken te hebben. Andersom kwam het ook voor dat mensen met een normale FEV1/FVC (z-score > -1,64) een jaar later wél een obstructieve longfunctie hadden. Het advies in de NHG-standaard COPD om bij verdenking op COPD en een afwijkende FEV1/FVC de spirometrie te herhalen, lijkt dus zinvol.
Schermer T, et al. "Kan de diagnose COPD op één spirometrietest berusten?"
Qualify
Moet er een minimaal aantal spirometrietesten in de praktijk verricht worden om de kwaliteit te kunnen garanderen? Vaak wordt aangenomen van wel, maar daar is geen bewijs voor. Het Radboudumc probeert deze belangrijke vraag te beantwoorden. Er worden steeds vaker eisen gesteld aan het aantal spirometrietesten in de huisartsenpraktijk, terwijl als de adviezen in de NHG richtlijnen gevolgd worden, er minder spirometrietesten nodig zijn. U kunt bijdragen aan dit project door een kopie van uw portfolio, dat u gemaakt heeft om in aanmerking te komen voor herregistratie CASPIR, ter beschikking te stellen voor het onderzoek. We willen dan ook graag achtergrondinformatie over uw praktijk ontvangen waaronder hoeveel spirometrietesten er per jaar in uw praktijk plaats vinden. Daarvoor sturen we u een digitale vragenlijst toe. Portfolio's worden verzameld tot 1 april 2018 en we zullen u voor het einde van het jaar informeren over de uitkomsten van het project. Heeft u interesse in deelname, neem dan contact op met Joke Grootens (Joke.grootens@radboudumc.nl). Zij kan u helpen bij het indienen van het portfolio.
CASPIR Online gaat ook in 2018 door!
Onlangs is besloten om ook in 2018 CASPIR Online aan te blijven bieden. Waar eerst uitgegaan werd van een nascholing van één (maximaal twee) jaar, blijkt deze digitale casus van de maand een populaire vorm van nascholing te zijn onder CASPIR-gecertificeerden. Nu we het vijfde jaar in gaan, willen we de volgende kwaliteitsslag maken door nog meer in te haken op de vragen die in de praktijk leven. En daarvoor hebben we uw hulp nodig. We willen namelijk heel graag weten welke onderwerpen wat u betreft aan bod zouden moeten komen in de volgende editie. Daarnaast willen we mensen uit het veld de mogelijkheid bieden om (uiteraard tegen vergoeding) zelf een CASPIR Online casus te maken onder begeleiding van ons ervaren team. Zijn er onderwerpen die u graag aan de orde ziet komen in het aankomende jaar of wilt u graag wat meer informatie over een eigen casus in CASPIR Online 2018, neem dan contact op met de projectleider: Lisette.vandenbemt@radboudumc.nl.
Wilt u dit jaar nog deelnemen aan CASPIR Online, dan moet u snel zijn. De inschrijving sluit namelijk op 1 december. U kunt u opgeven via https://inschrijven.cahag.nl/caspir-online
Geef uw mening over CASPIR Online 2017 en maak kans op een waardebon van 50 euro.
Heeft u deelgenomen aan CASPIR Online in 2017, dan hopen we dat u de digitale vragenlijst invult naar uw mening over CASPIR Online. U maakt dan kans op een van de drie waardebonnen die verloot worden onder de deelnemers. Uiteraard is het ook mogelijk om de enquête anoniem in te vullen. Hierbij nogmaals de link naar de vragenlijst. Let wel, deze vragenlijst is alleen geschikt voor cursisten aan CASPIR Online 2017.
Wanneer moet u weer hercertificeren?
Inmiddels zijn bijna 3000 huisartsen en praktijkondersteuners in Nederland gehercertificeerd, terwijl 500 mensen al voor de tweede keer een hercertificaat gekregen hebben. Totaal hebben meer dan 8000 huisartsen en praktijkondersteuners CASPIR Module 1 t/m 5 gevolgd. Hercertificering is 3 jaar geldig, daarna moet het certificaat verlengd worden (d.m.v. het volgen van 2x module 6, dan wel 1x module 6 en 1x caspir online, en het inleveren van een portfolio met de laatste 8 geblazen longfuncties). Indien u niet meer weet wanneer uw certificaat verlengd moet worden, kunt u contact opnemen met Onderwijs@secretariaatcahag.nl. Er wordt momenteel gewerkt aan een systeem dat er voor zorgt dat u automatisch per mail een alert krijgt wanneer u aan hercertificering toe bent. Dit zal in 2018 in werking treden.
Veranderingen in de CASPIR-begeleidingscommissie
Twee keer per jaar komt een speciale commissie bij elkaar om nieuwe ontwikkelingen m.b.t. spirometrie in de huisartsenpraktijk te bespreken en zo nodig te verwerken in de CASPIR-cursus. Namens de Nederlandse Vereniging van Longfunctie Analisten is Erica Dijkers sinds dit jaar opgevolgd door Mady Los, voorzitter van de NVLA. Als opvolger van Irene Steenbruggen heeft Jellien Makonga, longfunctieanalist in Amersfoort, in de commissie plaatsgenomen. Daarnaast is Richard Snelders, kaderhuisarts astma & copd uit Doetinchem, de commissie komen versterken. De commissie dankt Erica en Irene voor hun jarenlange inzet en wenst Mady, Jellien en Richard veel succes.
De commissie bestaat op dit moment uit Jan Rauws, Joke Denis, Marjan Veltman, Regien Kievits en Richard Snelders namens de CAHAG, Yvonne Heijdra en Frans de Jongh namens de NVALT, Mady Los en Jellien Magonka namens de NVLA, Martien Vrolijk namens V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners; namens Radboudumc zittenTjard Schermer en Lisette vd Bemt in de commissie.
Adresgegevens CAHAG Onderwijssecretariaat Tilburgseweg-West 100 5652 NP Eindhoven |
Contact Tel (040) 231 06 22 Fax (040) 231 06 36 E-mail: onderwijs@secretariaatcahag.nl Site: www.cahag.nl |