Het nu afgeronde onderzoek naar de ziektelastmeter levert het eerste bewijs dat persoonsgerichte aanpak met behulp van deze “shared decision making-tool” werkt. De ziektelastmeter is een hulpmiddel voor de integrale aanpak en persoonsgerichte zorg
Wat doet de ziektelastmeter:
- Het meten van ziektelast
- Structuur geven in consult
- Inzicht geven in de ziekte
- Shared decision making
- Koppeling ervaren ziektelast aan behandeling
- Monitoren en follow-up van de patiënt
- Richting geven aan individueel zorgplan
dr Annerika Slok heeft samen met de werkgroep ziektelastmeter onder voorzitterschap van Prof dr Onno van Schayck en dr Hans in ’t Veen (longarts in het Franciscus Gasthuis) het onderzoek uitgevoerd. Zij is hierop woensdag j.l. zelfs cum laude gepromoveerd. Het artikel over dit onderzoek werd recent gepubliceerd in de BMJ (Effectiveness of the Assessment of Burden of COPD (ABC) tool on health-related quality of life in patients with COPD: a cluster randomised controlled trial in primary and hospital care) http://bmjopen.bmj.com/content/6/7/e011519.full
De dag van promotie gaf aanleiding voor het organiseren van een symposium, waarbij de 1e en 2e lijn hun voorkeur uitspraken voor het gebruik van de meter. Ook minister Schippers schaarde zich achter het gebruik hiervan.
De uitkomst van het onderzoek laat zien dat deze gevalideerde vragenlijst (CCQ+4 vragen) in combinatie met de visuele weergave en de beslissingsondersteuning leidt tot een betere kwaliteit van zorg en een betere kwaliteit van leven. Het gebruik van deze tool vergt uiteraard ook gespreksvaardigheden van de gebruiker om tot gezamenlijke besluitvorming te komen. De gebruikers van deze tool tijdens het onderzoek geven met grote meerderheid ook aan dat het voor hun goed werkt om op deze manier met de patiënt te communiceren. Het stelt de zorgverlener in staat om gelijk gericht een gesprek te voeren met de patiënt. Ook patiënten ervaren de tool als zinnig omdat er nu ook aanleiding is om over moeilijkere onderwerpen te spreken.
De uitkomsten van dit onderzoek hebben bij de Longalliantie Nederland en de NHG ertoe geleid dat er een algemene ziektelastmeter ontwikkeld zal worden met ziekte specifieke kenmerken. Dit zal echter nog een aantal jaren onderzoek nodig hebben.
Het belangrijkste waar momenteel druk aan wordt gewerkt is de implementatie van deze tool in de verschillende HIS-sen, KIS-sen en ZIS-sen. De scholing om de ziektelastmeter te implementeren is binnenkort beschikbaar. Het doel is om eerste en tweede lijn hierin te scholen.
Robin van der Putten, kaderhuisarts Astma/COPD