December 2014

CASPIR cursus

De basiscursus CASPIR (module 1-5) heeft inmiddels 385 keer plaatsgevonden. Daarnaast zijn inmiddels 380 herhalingsmodules 6 georganiseerd. Na het afronden van de basiscursus wordt een CASPIR-certificaat verstrekt met een geldigheidsduur van 3 jaar. Binnen deze 3 jaar dient u te voldoen aan de hercertificeringseisen om een geldig CASPIR certificaat te behouden; deze eisen kunt u hier vinden.

Inmiddels zijn er 1165 personen gehercertificeerd.

U vindt een overzicht van CASPIR cursussen en modules 6 die in de komende maanden plaatsvinden op onze website.

CASPIR voor bedrijfsartsen en sportartsen

De CASPIR-cursus is ook geschikt voor bedrijfsartsen en sportartsen, die zelf spirometrie willen uitvoeren binnen hun arbodienst of praktijk. Voorwaarde is daarbij wel dat zij – net als de huisartsen – de cursus samen volgen met de verpleegkundige of assistent die het longfunctieonderzoek zal uitvoeren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met onderwijs@secretariaatcahag.nl

GLI referentiewaarden, nieuwe multi-etnische referentieformules voor alle leeftijden voor spirometrie

cached man groeit

Zoals reeds vermeld in de vorige uitgave van de CASPIR nieuwsbrief is in 2009 een werkgroep van de ERS/ATS gestart om de nieuwe referentieformules voor spirometrie op te stellen. Deze nieuwe referentiewaarden – de zogenaamde GLI-waarden (Global Lung Initiative) zijn inmiddels vastgesteld. Omdat de GOLD-indeling gebaseerd is op de FEV1, waarvoor nu nieuwe referentiewaarden gelden, zal een klein percentage van de COPD-patiënten in een andere GOLD-klasse vallen. Deze nieuwe referentiewaardes zijn door de leverancier van de Spida (PT-medical) reeds in de nieuwe software geimplementeerd, de leverancier van Welch Allyn heeft deze update gereed half januari 2015.

Nieuw afkappunt voor obstructie

In de nieuwe NHG-standaarden Astma bij Volwassenen en COPD, die in het voorjaar 2015 zullen uitkomen, wordt een ander afkappunt voor obstructie gehanteerd. Niet langer wordt van obstructie gesproken bij een FEV1/FVC < 0,7, maar bij een waarde die kleiner is dan het 5e percentiel. Deze waarde geeft aan dat de patiënt een FEV1/FVC geblazen heeft die kleiner is dan de waarde die 95% van de populatie van hetzelfde geslacht, ras en lengte blaast. Om aan te geven of de patiënt onder deze 5e percentiel zit is de z-score ingevoerd in het verslag van de longfunctie. Belangrijk is om te onthouden dat een FEV1/FVC met een bijpassende z-score < -1,64 bewijzend is voor obstructie. Deze z-score geeft als het ware aan of de Lower Limit of Normal (LLN) bereikt is.
De Spida (PT-medical) heeft deze z-score al opgenomen in haar nieuwe software, de Welch Allym spirometer volgt in januari 2015.

Uitleg over deze veranderingen zal gegeven worden in de CASPIR-cursussen (ook in de herhaalmodules én in CASPIR-online), waar bij de casuïstiek gebruik gemaakt zal worden van dit nieuwe afkappunt én de nieuwe referentiewaarden.

CASPIR Online

cached icoon

In 2014 was het voor het eerst mogelijk om thuis achter uw computer nascholing op het gebied van spirometrie te volgen. Iedere maand kreeg u daarbij een nieuwe spirometriecasus afkomstig uit de huisartsenpraktijk waarbij telkens speciale aandacht was voor een belangrijk thema zoals hyperinflatie, de nieuwe referentiewaarden en het beleid bij astma. Ook in 2015 kunt u weer deelnemen aan CASPIR Online. Dat betekent dus een volledig nieuw jaar met iedere maand een nieuwe interessante casus en juist het aankomend jaar hebben we een boordevol programma voor u. Want wist u al dat in 2015 de nieuwe NHG-richtlijnen astma en COPD verschijnen en dat dit behoorlijk wat invloed gaat hebben op de spirometrie in de eerste lijn? Denk hierbij aan de frequentie van periodieke longfunctiecontroles, adviezen met betrekking tot het gebruik van een bronchusverwijder voor een longfunctieonderzoek en een volledig nieuwe manier om te beoordelen of er sprake is van een luchtwegobstructie (middels een z-score). Met CASPIR Online gaan we aandacht besteden aan al deze veranderingen. Deelname betekent dus dat u geïnformeerd wordt over al deze wijzigingen, inzicht krijgt in de achtergronden van de nieuwe adviezen en door de casussen ervaring opdoet met deze adviezen. En dat alles op een tijdstip en locatie die u goed uitkomt. Uiteraard wordt ook CASPIR Online 2015 geaccrediteerd. 

KASPIR, spirometrie bij kinderen in de huisartsenpraktijk

Met trots kunnen we mededelen dat de cursus spirometrie bij kinderen in de huisartsenpraktijk (KASPIR) van start gegaan is. De cursus is bedoeld voor huisarten en praktijkondersteuners die de CASPIR-cursus al gedaan hebben en meer dan 3 jaar ervaring hebben met spirometrie bij volwassenen (voldaan aan hercertificatie). Een voorwaarde voor inschrijving is dat u ook daadwerkelijk kinderen in de praktijk laat blazen of dat van plan bent (min. 40 per jaar). Omdat de uitvoering en interpretatie van spirometrie bij kinderen op diverse punten verschilt van spirometrie bij volwassenen, raden wij u deze cursus ten sterkste aan. Bij interesse kunt u contact opnemen met onderwijs@secretariaatcahag.nl 

Heeft microspirometrie een plaats in de diagnostiek van COPD in de huisartsenpraktijk

'Mevrouw De Graaf komt geregeld bij u op consult in verband met haar diabetes. De rookgeur in haar kleding heeft u al eens ter sprake gebracht, waarop ze aangaf alleen zo heel nu en dan nog een sigaretje op te steken, gewoon voor de gezelligheid. Verslaafd is ze naar eigen zeggen niet. Ze komt wel vaak met verkoudheidsklachten bij u op consult. Van COPD heeft ze nog nooit gehoord maar het is toch logisch dat je longen in de loop der tijd slechter worden, kijk maar eens naar al die luchtvervuiling. Daar hoeft ze toch niet nog een keer extra voor naar de praktijk te komen, ze moet al zoveel.' 

In een dergelijke situatie zou het handig zijn om een eenvoudige point-of-care test te hebben waarmee een eerste indruk van een mogelijke luchtwegobstructie verkregen wordt. Niet alleen kan dat helpen om COPD bespreekbaar te maken (het wordt een meetbare en daardoor minder abstracte aandoening), maar kan ook haar motivatie vergroten om toch voor een diagnostische spirometrie naar de praktijk te komen. Aan de andere kant, als er geen aanwijzing blijkt te zijn voor een luchtwegobstructie dan kan afgezien worden van een diagnostische spirometrie. Dat bespaart de patiënt weer een extra bezoek aan de praktijk en kan leiden tot een doelmatiger inzet van zorg.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Train-de-trainer cursus

De Nederlandse Vereniging van Longfunctieanalisten (NVLA) en de CAHAG vinden het belangrijk om de kwaliteit van de docenten van CASPIR te toetsen. Met regelmaat worden zogenaamde Train-de-trainer-cursussen georganiseerd, waarbij de docenten geschoold worden in hun kennis van spirometrie en feedback krijgen op hun didactische vaardigheden. Het hoofddoel van deze cursus is het borgen van de kwaliteit van de docenten en waar nodig verbeteren. Deelname is voor docenten verplicht. 

cached team work

Adresgegevens

CAHAG Onderwijssecretariaat
P/a KOH

Tilburgseweg-West 100

5652 NP Eindhoven

Contact

Tel (040) 231 06 22

Fax (040) 231 06 36

E-mail: onderwijs@secretariaatcahag.nl

Site: www.cahag.nl